top of page
  • Yazarın fotoğrafıDiyetisyen Efe Balı

Diyet Yemekleri Nelerdir ?

- Yağı, tuzu ve tadı azaltılarak kilo kaybetmek için yapılması gereken yemeklerdir.

Doğru cevap tabi ki de bu değil doğru cevap “Bütün yemekler diyet yemekleridir” olacak.

Kilo kaybı için yaptığınız yemeklerin tadını tuzunu azaltmanıza veya light diye geçen yağı azaltılarak kalorisi düşürülen besinleri tercih etmenize gerek yoktur. Kilo kaybı genel beslenmenizde yer alan besinlerle sağlanırsa kalıcı olacaktır. Dönemsel olarak bu tarz yemeklerle beslendikten sonra kendi diyetinize geri döndüğünüzde verilen kilolar yavaş yavaş yerine gelecektir. Devamlılık kalıcı kilo kaybı için bir numaralı kuraldır.

Devamlılığın sağlanabilmesi içinde sizin beslenme alışkanlıklarınıza uygun olan yemekler ile bu sürecin yönetilmesi gerekmektedir. Ancak yeni alışkanlıkların kazanılması adına sizin beslenme tarzınızın dışındaki yemekleri de denemeniz gerekmektedir. Burada kastım yukarıda dediğimiz gibi değişik değişik yemekler yapmanız değildir. Sebze yemeği yemeyen birinin sebze yemeğini beslenmesine eklemesi gibi daha sağlıklı tercihleri hayatınıza sokmanızdır. Tabi ki bu sebze yemeği yapılırken de kilo vereceğim, yeni alışkanlıklar kazanacağım diye tatsız tuzsuz yağı, salçası ve tuzunu eksik bir şekilde hazırlamanıza gerek yoktur. Tek yapmanız gereken suyunu süzerek daha posalı kısmını tercih etmeniz olacaktır. Bu tarz ufak noktalar ile her türlü besine diyetinizde yer verebilirsiniz. Örneğin dışarıda güzel bir İskender kebap yemeğe gittiğinizde porsiyonu azaltıp üzerine dökülen domates sosu ve tereyağı almadan veya daha az koydurarak bir de pidelerini olabildiğinizce az yiyerek afiyetle yiyebilirsiniz.

Diyet yemeklerin motivasyon ve bu yola girilmesi üzerindeki etkisini yaşadığım bir anı ile anlatmak isterim. Bir danışanımın beslenmesini düzene sokmamasının bunun için destek almamasının en büyük sebebi çalıştığı yerdeki yemekhane yemekleriydi. Çünkü bu yemeklerin hepsi çok yağlı bir şekilde yapılıyormuş. Bir diyetisyene giderse de diyetisyeni ondan bu yemekleri yememesini isteyerek evden yemek götürmesini isteyeceği için kendi düzenini kurana kadar başlamamış. Kendisi ile ilk yaptığımız görüşmede bunun gerekli olmadığını işinden ayrılmadığı müddetçe o yemekleri yemek zorunda olduğunu hayatının sonuna kadar evden işe yemek mi taşıyacağını konuştuğumuzda sadece bu süreçte kilo vermek için bu şekilde hareket edeceğini söyledi. Kendisi bu şekilde düşünmekte çok haklı çünkü kilo verme işi hep bu şekilde piyasaya sunuluyor. Diyet yemekler olmadan kilo veremezsiniz gibi bir algı oluşturuluyor.

Bu noktada diyetisyenin görevi üzerinde durmak lazım diyetisyenin görevlerinden biri bireyin yaşam tarzına ve bulunduğu duruma göre diyetini organize ederek daha sonrasında hayatında nasıl tercihler yaparak vermiş olduğu kiloyu koruyacağını öğretmektir. Sonuç olarak diyet yemek diye bir şey yoktur. Dengeli, düzenli ve porsiyon kontrolüne dikkat edecek bir şekilde beslenerek diyetinizde her yemeğe yer verebilirsiniz.


Diyetisyen Efe Balı



63 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Diyet Nedir ?

Blog

bottom of page