top of page
Yazarın fotoğrafıDiyetisyen Efe Balı

Diyabette Beslenme

Güncelleme tarihi: 10 Eki 2017

Vücudumuz karbonhidratı doğru bir şekilde metabolize edemezse ne olur ?

Akla gelecek olan ilk cevap DİYABET olacaktır.

Diyabeti anlatmadan önce çok kısa bir şekilde vücudumuzda glikoz nasıl kullanılır ondan bahsetmek istiyorum. Kanımızda bulunan yüksek veya düşük miktarda glikoz içinde hormonlar bulunur. Bu hormonlar insülin ve glukagon hormonlarıdır.

Yemeğimizi afiyetle yedikten sonra kan şekeri artar ve bu duruma ilk tepkiyi pankreas organımız verir. Bu tepki ile birlikte insülin hormonu salgılanmaya başlar. İnsülin hormonu ile birlikte glikoz kaslarda glikojen şeklinde depo edilirler. Kaslarımıza ek olarak yağ dokusunda da depo edilirler. Aynı zaman da karaciğerin glikojen sentezini hızlandırması için uyarı verirler. Kısaca insülin kandaki glikozu glikojene veya yağ dokuya çevirir. Glukagon ise glikojeni glikoza çevirir.

Diyabet ile birlikte kalp hastalıkları, felç, böbrek fonksiyonlarında bozulmalar ve ölüm gibi pek çok sonuç görülebilir.

Diyabetli bireylerde;

Aşırı susama ve idrara çıkma.

İdrarda glikoz

Sürekli tatlı yeme isteği

Bulanık görme

Yüksek kan glikozu

Aşırı yorgunluk gibi durumlar görülür.

Diyabet kendi içinde TİP 1 ve TİP 2 olacak şekilde ikiye ayrılır.


TİP 1 DİYABET :


Tip 1 Diyabet genellikle çocuklukta veya adölesan döneminde gözüken türüdür. Ancak yinede her yaş grubunda görülme riski vardır.

İmmün sistemin insülini vücuda düşman yabancı madde olarak görmesi ile birlikte pankreastaki insülin üreten beta hücrelerinin yok edilmesi sonucu ortaya çıkar.

Tedavi yöntemi ise bireyin dışarıdan düzenli olarak insülin alması ve kandaki glikoz seviyelerinin düzenlenmesi ile sağlanabilir. Kişi hayatının sonuna kadar düzenli ve sağlıklı beslenmek zorundadır. İnsülin bir protein olduğundan dolayı eğer ağızdan alınırsa sindirilecektir ve hiç birşeye yaramayacaktır. Bundan dolayı dışarıdan insülin iğnesi şeklinde alınmalıdır.

Son yapılan çalışmalarda yapay bir şekilde üretilen insülin üretici hücrelerin ameliyat ile vücuda nakli ile birlikte tedavi edilebileceği düşünülmektedir. Ancak çalışmalar devam etmektedir.


TİP 2 DİYABET :


Tip 2 Diyabet ile birlikte vücudumuzun dokuları insüline olan hassasiyetlerini kaybederler (insülin direnci) ve sonuç olarak kandaki glikoz miktarı artar. Glikoz miktarı arttıkçada pankreas daha çok insülin üretmeye başlar. Sonuç olarak kanda bulunan kontrolsüz glikoz ve korkulan son Tip 2 Diyabet. Kanda bulunan glikoz ile birlikte bir yerden sonra yağ dokusunda ve kan yağlarında artış görülmeye başlar. Enerjiye ihtiyaç duyan hücreler kanda glikoz olmasına rağmen yeterince kullanamadıklarından dolayı daha çok yemek isterler ve beyniniz size sürekli olarak AÇIZ sinyali vermeye başlar. Siz yedikçe kilo alımı ve durumun dahada kötüleşmesi ile karşı karşıya kalırsınız.


TİP 2 DİYABETİN TEDAVİSİ :


Sağlıklı vücut ağırlığına sahip olmak eğer fazla ise kilo kaybı

Besin değeri yüksek beslenme (normal kalorili: düşük doymuş yağlı; sebzeler, kuru baklagiller, meyveler, balık ve tam tahıllı besinlerden yüksek)

Düzenli fiziksel aktivite

Alkol tüketimi var ise miktarın minimumda tutulması gerekir

Sigara içilmemeli

Gerekli ise verilen ilaçların düzenli kullanımı

Diyetisyen Efe Balı


49 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Blog

bottom of page